Lachen

Wij de mens, zijn humoristische wezens. We kunnen met veel dingen lachen, vooral als het niet over ons zelf gaat. Want humor heeft natuurlijk grenzen. We kunnen lachen met blinden aan de andere kant van de wereld, maar toch niet met onze blinde zoon? Want dat is anders. 

Bullshit als je niet met jezelf (of dingen in je naaste omgeving) kunt lachen, heb je het recht niet om met anderen te lachen! Er zullen mensen zijn die me zullen tegenspreken en zullen zeggen “lachen met een groep die een beperking hebben is laf en zielig”. Maar ik persoonlijk ken geen humor die niet ten koste gaat van een groepering of persoon? Als jullie dit wel hebben, ik sta er open voor. Maar zelfs de druivelaars-moppen “kwetsen” één of andere groep/persoon.

Waar ik eigenlijk naartoe wil, er is enkele dagen geleden een cartoon gepubliceerd bij de taalbijlage van krant “De Standaard”. De cartoon zag er zo uit 

 

Het gaat over Tourette en ja inderdaad het spectaculairste symptoom van Tourette is uitvergroot. En ja vloeken komt maar bij een x aantal procent van de Touretters voor. Maar ik ben er bijna zeker van dat er daardoor niet meer kinderen zullen worden gepest op school, of meer mensen zullen worden uitgelachen als ze zeggen dat ze Tourette hebben. Ik denk dat ik één van de weinige Touretters ben die geen probleem maakt van de cartoon. Ik zie er zelf het positieve van in. Tourette komt in de media, de mensen kunnen vragen stellen, dat als je vertelt dat je Tourette hebt, ook vloekt? Waarom wel? Waarom niet?

En zeg nu zelf, de cartoon is toch goed gevonden? Ik vind het een pak beter dan de vorige Tourette cartoons die al gemaakt worden. Nu zit er tenminste inhoud in. En geef toe misschien is het wel zo, misschien zullen binnen een paar jaar de vloekende Touretters niet meer opvallen? Misschien ben je dan net abnormaal als je erg deftig praat? Maar misschien heb ik het recht niet om de cartoon grappig te vinden? Voor sommige misschien niet, maar ik heb geen zin om een drama queen te zijn, in het rijtje te lopen, serieus te blijven, pillen te pakken,   te doen wat andere doen, volgeling van een groep zijn, alternatief, nerd, hipster of blogster te zijn, ik wil gewoon mezelf zijn. En dat is niet altijd even makkelijk want de maatschappij heeft erg veel macht. Te veel.